Tällä viikolla Tampereen valtaa taas sarjakuvatapahtuma Tampere Kuplii. Tapahtuma alkaa jo tänään ja huipentuu viikonloppuna festivaaliin Finlaysonin alueella. Sarjakuvamuseohanke on mukana tapahtumassa; hanketta esitellään perjantaina 28.3. Tampere Kuplii Goes Academic -tapahtumassa Tampereen yliopistolla klo 12.00. Seminaarissa on kiinnostavia esitelmiä sarjakuvatutkimuksista ja -hankkeista. Seminaari ja viikonlopun tapahtuma ovat maksuttomia joten paikan päälle kannattaa ehdottomasti tulla.

Tampere kupliiSarjakuvamuseohanke listasi Tampere Kupliin tärpit. Mikäli kotimainen sarjakuva, sen historia sekä alan kehitys kiinnostavat, suosittelemme seuraavia ohjelmanumeroita:

Lauantai 29.3.
12.00 Työläistyttöjä, bändipoikia ja muita Tampereen sankareita
Millaisena Tampere näyttäytyy sarjakuvissa ja millainen se on sarjakuvataiteilijan silmin nähtynä? Miten tärkeä tapahtumapaikka on tarinalle ja onko paikallisuus tärkeää? Aihetta pohtimassa ryhmä tamperelaisia sarjakuvataiteilijoita, joiden töissä Tampere on esiintynyt: Tiitu Takalo, JP Ahonen ja P.A. Manninen. Tahtipuikkoa heiluttaa Reima Mäkinen.

17.00 Hittiparaati - Suomen suosituimmat sarjakuvien tekijät
Hittiparaati-haastattelukirja vie matkalle halki suomalaisen sarjakuvan selviytymistarinan ja kasvukertomuksen, 1940-luvulta nykypäivään. Toimittaja Harri Römpötti haastattelee Pertti Jarlaa ja Pauli Kalliota.

Sekä lauantaina nämä kaikki Sarjakuvantekijät ry:n tuottamat luennot, pakolliset kaikille alan toimijoille:

13.00 Sarjakuvataiteilijan tekijänoikeudet
Luento syventyy siihen, millaisia oikeuksia sarjakuvantekijällä teoksiinsa on, miten näistä oikeuksista pidetään huolta ja millaisia ristiriitoja tekijä voi työssään alati muuttuvassa maailmassa kohdata. Luennoitsija: Heikki Jokinen, YTM, toimittaja.

14.00 Sarjakuvantekijä ja apurahat
Luento selvittää suomalaisen sarjakuvantekijän monimuotoisen apurahakentän, sekä mitä, mihin ja miten rahoitusta kannattaa hakea. Luennoitsija: Heikki Jokinen, YTM, toimittaja.

15.00 Sarjakuvan järjestökenttä
Luento selvittää suomalaisen sarjakuvan järjestökenttää, sen millaisia organisaatioita kentällä toimii ja miten sarjakuvantekijä voi työssään näiden kautta operoida. Tutustumme myös Sarjakuvakeskusten toimintaan ja siihen mitä kaikkea ne tarjoavat sarjakuvalle. Luennoitsija: Kalle Hakkola, toiminnanjohtaja, Helsingin sarjakuvakeskus.

Sunnuntai 30.3.
13.00 Hei Mail-Man
Katsaus Marvelin Suomessa ilmestyneiden supersankarisarjakuvien lukijakirjeisiin! Mikä tapaus sai nuoret miehet keräämään nimiä adressiin? Mitä kamalia taka-ajatuksia mahtoikaan olla suihkuun piirretyn Kykloopin taustalla? Sekä vastaus ikuisuuskysymykseen: jos kaikki supersankarit tappelisivat, kuka voittaisi?

16.00 Pyyhkikää pois viittaus vessapaperiin ja hautausmaihin
Ohjelmassa käsitellään Muumi-sarjakuvan syntyä, sen suhdetta kirja- ja animaatiosarjaan sekä paneudutaan siihen, mitä aiheita sarjakuvassa ei saanut käsitellä.

15.00 Tampereelle sarjakuvakeskus - avoin keskustelutilaisuus
Tampereelle sarjakuvakeskus - mitä, miksi ja milloin? Millaista keskusta Tampereen sarjakuvaelämä itselleen kaipaa? Näyttelytilaa, koulutustilaa, sarjakuvakirjastoa, ohjelmatoimistoa vai sarjakuvakirjoilla täytettyä puhelinkoppia Keskustorin keskelle? Avoimessa keskustelutilaisuudessa räiskäytellään ideoita ilmaan ilman todellisuudentajun kahlitsevaa vaikutusta. Nyt mietitään mitä halutaan ja tarvitaan, eivätkä mitkään unelmat ole liian suuria. Tule kertomaan mistä haaveilet tai kuuntelemaan muiden ajatuksia. Sana on vapaa ja puheenvuoroja jakaa Jenni Kallionsivu.

Unohtamatta tietenkään kaikkia palkintoja, julkistuksia, signeerauksia, cosplayta, taiteilijatapaamisia, piirroskilpailuja, näyttelyitä ja iltaohjelmaa. Tampereella nähdään!