Ruotsin sarjakuvaseuran, Seriefrämjandetin, ylläpitämä sarjakuva-arkisto perustettiin vuonna 2003 ja lokakuussa 2013 vietettiin arkistohankkeen kymmenenvuotisjuhlia joihin Sarjakuvamuseohankekin osallistui. Arkisto sijaitsee Lundin arkistokeskuksessa, noin puolen tunnin päässä Malmöstä. Arkistokeskuksen tiloissa pidettiin konferenssi joka sisälsi myös tutustumisen kokoelmiin ja näyttelyihin.

ruotsin-1

Puhujina konferenssissa oli mm. yhden Ruotsin suosituimman nykysarjakuvan Ensamma mamman tekijä Cecilia Torudd, Aku Ankan kääntäjä Stefan Diös, sekä tutkijat Klara Arnberg, Michael F. Scholz ja Rikke Platz Cortsen. Myös Mustanaamion pitkäaikaista päätoimittajaa Ulf Granbergia haastateltiin. Paikalla oli muutama kymmenen kiinnostunutta kuulijaa nauttimasta erinomaisista esitelmistä.

ruotsin-2

Arkistokeskuksen aulassa esiteltiin kaksi kiertonäyttelyä, Ruotsin sarjakuvahistoriaa (Sveriges seriehistoria) ja tytöille suunnattuja julkaisuja (Vicky, Jackie, Wendy – serietidningar för tjejer genom tiderna) esittelevät näyttelyt. Kiertonäyttelyt ovat myös lainattavissa joten kannattaa ottaa yhteyttä Seriefrämjandetiin jos haluaa esitellä näyttelyjä tiloissaan. Seriefrämjandetin Mumindalen kiertonäyttely kiertää myös Suomessa tänä vuonna ja esittelee Tove Janssonin inspiroimia pohjoismaalaisten sarjakuvantekijöiden teoksia.

ruotsin-3

Arkiston keräyspolitiikka toimii hyvin pitkälti samalla tavoin kuin Sarjakuvamuseohankkeen. Keräystavat ja tavoitteet sekä aineistotyypit ovat samanlaiset mikä antaa osviittaa siitä, millä tavoin hankettamme kannattaa viedä eteenpäin. Ruotsin sarjakuva-arkistossa on 220 hyllymetriä aineistoja; 10 000 originaalia, 15 000 julkaisua ja suuri lehtileikekokoelma, fanzineja, mainosmateriaalia, kirjeenvaihtoa ja muuta arkistomateriaalia. Voidaankin toivoa että suomalaisen vastineen kymmenenvuotisjuhlissa on vähintäänkin samanlaiset määrät aineistoja. Uusimmassa (numero 197) Bild och Bubbla lehdessä kerrotaan Ruotsin sarjakuva-arkistosta ja historiasta enemmän.

Juhlintaa jatkettiin sarjakuvaseuran tiloissa Malmön keskustassa, vanhassa suklaatehtaassa sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa. Saimme tutustua sekä Seriefrämjandetin että Malmön sarjakuvakoulun tiloihin. Konferenssissa kerrottiin myös, että sarjakuva-arkisto muuttaa Lundista Malmö kaupunginarkiston yhteyteen tien toiselle puolelle, joten paikasta tulee todellinen ruotsalaisen sarjakuvan keskittymä.

Lisää kuvia Framtidens seriearkiv konferenssista täältä.