Viime vuoden lopulla Sarjakuvamuseohanke vieraili Kööpenhaminassa, Fredriksbergissä sijaitsevassa Storm P. Museossa. Museo perustettiin vuonna 1977 ylläpitämään ja esittelemään Tanskan kuuluisimman sarja- ja pilakuvapiirtäjän Storm P:n valtavia työaineistoja ja esineistöä. Museotilana toimii Fredriksbergin ensimmäinen poliisiasema, 1880-luvulta säilynyt viehättävä rakennus muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Museorakennuksen vieressä oli talvinen luistelukenttä.

Museo remontoitiin pari vuotta sitten ja näyttelyssä onkin käytetty kekseliäästi mm. tablettitietokoneita ja kosketusnäyttöjä. Alakerrassa esitellään vaihtuvia näyttelyitä ja museon kokoelmia erilaisten teemojen kautta. Tällä kertaa teemana oli Storm P:n keksinnöt jonka ympärille oli koottu toiminnallisia osioita lapsikävijöille. Yläkerran tilat ovat kokonaan Storm P:n aineistoille ja esillä oli dokumentti- ja arkistoaineistoja, esineistöä sekä originaalipiirroksia ja maalauksia. Storm P. oli vahvimmillaan pila- ja sarjakuvien tekijänä ja hänen maalauksensa jäävätkin harrastajatasoisiksi yritelmiksi, joskin varsin originelleiksi sellaisiksi.

Storm P.:n aineisto on laaja-alainen ja museonäyttely vain raapaisee pintaa tämän monitaiturin valtavasta kokoelmasta. Näytteillä on piirrostuotannon lisäksi mm. piippukokoelma, valokuvia, työhuoneen interiööri ja maalauksia. Vuonna 2013 tuli kuluneeksi 100 vuotta Storm P:n syntymästä ja pienessä museokaupassa myydään mm. juhlavuosijulkaisua. Museon toimistotilat sijaitsevat viereisessä rakennuksessa jossa oli vielä remontti kesken. Museon toimistotiloista löytyy mm. Storm P:n huikea noin 5000 teoksen kirjasto ja lukuisia leikekirjoja vuosilta 1900-1963.

Museo sai viime vuonna merkittävän lahjoituksen yksityiseltä keräilijältä; 30 000 originaalipiirrosta sekä täydellisen kokoelman Tanskassa julkaistuista sarjakuvalehdistä vuodesta 1970 ja lähes täydellisesti julkaisut vuodesta 1950. Lehtien joukossa oli mm. ensimmäiset Tanskassa julkaistut Tarzan ja Aku Ankka. Lisäksi museolle on tullut mittava kokoelma sanomalahtisarjakuvaa. Museolla onkin keskeinen rooli tanskalaisen sarjakuvan tallentajana ja he saavat rahoituksen valtiolta. Museon johtajan Iben Overgaardin mukaan museo sekoitus perinteistä taidemuseota ja kulttuurihistoriallista arkistoa.

Vaihtuvana näyttelynä oli seitsemän tanskalaisen nykytaiteilijan SMÆK! -näyttely. Monin eri tekniikoin toteutetun näyttelyn taiteilijat lainaavat kuvastoa populaarikulttuurista, sarjakuvista ja humoristisesta taiteesta. Erityisesti mieleen jäivät Suomessakin usein vierailleen ja näyttelyjä pitäneen Rikke Bakmanin installaatio sekä Andreas Schulenburgin tekemät taidokkaat huovutustyöt. Schulenburgin maalaukset toivat mieleen Rosa Liksomin kuvakielen.

Lisää kuvia Storm P. Museosta täältä.