Syyskuussa Sarjakuvamuseohankkeen koordinaattori Laura Kokko ja Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilija Solja Järvenpää vierailivat Belgiassa tutustumassa maan sarjakuvakokoelmiin, tarkemmin Belgian sarjakuvakeskuksessa Brysselissä ja Hergé museossLouvain-la-Neuvessa. Bryssel on sekä Euroopan unionin pääkaupunki että yksi maailman johtavimmista sarjakuvakaupungeista. Lukuisten sarjakuvakauppojen, museoiden ja näyttelyiden lisäksi sarjakuva liittyvät olennaisesti Brysselin kaupunkikuvaan sekä tapahtumiin.

Seinämaalauksia Brysselin sarjakuvareitiltä, jolta voi löytää yli 50 sarjakuvamaalausta.

The Belgian Comic Strip Center sijaistee Brysselin keskustassa mahtavassa art nouveau rakennuksessa. Keskuksen johtajan Willem De Graeve ja kokoelmanhoitaja Nathalie Geirnaert esittelivät näyttelyitä, toimintaansa sekä kokoelmiansa yhden päivän ajan. Keskuksessa oli meneillään useita näyttelyitä yhtä aikaa, tilaa kun on kolmessa kerroksessa. Pysyvissä näyttelyissä esiteltiin sarjakuvan syntyä aina luolamaalauksista lähtien, sarjakuvan tekemisen prosesseja, Victor Hortan suunnitteleman rakennuksen historiaa ja belgialaisia sarjakuvan pioneereja. Vaihtuvana näyttelynä oli amerikkalaisen Will Eisnerin laaja kokonaisuus hänen Spirit-sarjakuvastaan. Lisäksi galleriatilan vaihtuvissa näyttelyissä esitellään ajankohtaisen tekijän uutuusjulkaisu. Sarjakuvakeskuksessa sijaitsee myös mm. erinomainen tutkijakirjasto, kauppa, ravintola, auditorio ja juhlasali.

Näyttelyissä on valtavasti katseltavaa ja koettavaa sekä lapsille ja turisteille että vaativille sarjakuvatutkijoillekin, jokaiselle jotakin-periaatteella.

Belgian sarjakuvakeskuksen kokoelmat käsittävät noin 7000 originaalia neljältäsadalta taiteilijalta, pääosin belgialaisilta. Tällä hetkellä sarjakuvakeskus ei ota vastaan uusia tallennuksia vaan keskittyy luetteloimaan kokoelmateoksia ja siirtämään tietoja uuteen kokoelmatietokantaan. Kokoelmanhoitaja Geirnaert esitteli kokoelmatiloja sekä digitointilaitteistoa ja luettelointikäytäntöjä. Matkan tarkoituksena oli jakaa tietoja ja hyviä käytänteitä sarjakuva-aineistojen luetteloinnista ja säilytyksestä. Huomasimme yhteneväisyyksiä Sarjakuvamuseohankkeen kanssa ja keskustelu jatkuu edelleen, kiitos ystävällisen sarjakuvakeskuksen henkilökunnan!

Lyhyehkön junamatkan päässä Brysselistä sijaitsee valtava Hergélle omistettu museo jossa on pysyvät näyttelyt kolmessa kerroksessa ja alimmassa kerroksessa vaihtuva näyttelytila, ravintola, kauppa sekä muut yleisötilat. Museonäyttelyssä on käytetty mielenkiintoisia ratkaisuja esille laitossa ja audio-opas toimii loistavasti. Museo tarjoaa loputtomasti tutkittavaa Tintti-faneille, toiminnallisempia osiota pienemmille kävijöille ja levähdystaukoja mm. liikkuvan kuvan ja musiikin avulla. Timo Ronkaisen matkaraportti parin vuoden takaa kertoo lisää Hergé museosta.

Museossa ei saa kuvata näyttelytiloissa, vain aulatiloissa.

Lisää kuvia Belgian matkalta täältä.

See the text in English in the Finnish Comics blog