×

Virhe

The Regular Labs Library folder is missing or incomplete: /home/sarja413/public_html/sarjakuvamuseo.fi/libraries/regularlabs

Näyttelyt

Setä Pim-Pom oli lastenkulttuurin tienraivaaja
120 VUOTTA HJALMAR LÖFVINGIN SYNTYMÄSTÄ

Ville Hänninen: Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat.
Arktinen Banaani, ISBN 978-952- 270-293- 7

Vieläkö muistat Niksulan TV:n? Ainakin rallatteleva Kasper-nukke tulee ensimmäisenä mieleen. Ohjelman alkuvuosina Tesvisiossa lapsikatsojia viihdytti myös Setä Pim-Pom. Hahmo oli esittäjänsä pitkän uran loppuhuipennus.

Taiteilija Hjalmar Edward Löfving (26. tammikuuta 1896 – 29. tammikuuta 1968) kuuluu suomalaisen sarjakuvan ja animaation pioneereihin. Hän oli ällistyttävän tuottelias. Hyväntuulisten ja viivaltaan persoonallisen pyöreiden animaatioiden ja sarjakuvien lisäksi Löfving piirsi runsaasti kuva-arvoituksia lehtien tehtäväsivuille, esiintyi Suomen ensimmäisissä lasten televisio-ohjelmissa ja kiersi ympäri Suomea tapaamassa lapsia Säästöpankin Lipas-setänä.

Ville Hännisen teos Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat kertoo pitkään lähes unohduksissa olleen Löfvingin elämän ja työn tarinan. Kirja on koostettu runsaasta alkuperäisaineistosta, joka on koottu kirjastoista, yksityiskokoelmista ja suvun hallussa olevasta poikkeuksellisen laajasta aineistosta.

Hjalmar Lofving Porropaa Iivari nettiin

Hjalmar Löfving piirtäjäntakissaan. Hänellä on kädessä Pörröpää-Iivari-sarjakuvansa originaali. © Hjalmar Löfvingin perikunta

Hjalmar Löfving: Monta ruutua tuulta ja sadetta
24.8. – 10.9.2016 Laterna Magica, Helsinki

Arktisen Banaanin julkaiseman kirjan ohella Sarjakuvamuseo ry on tuottanut retrospektiivisen näyttelyn Löfvingin elämästä ja tuotannosta. Kirjallisen ja kuvallisen aineiston ohella näyttelyyn on saatu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiarkistosta digitoitu lastenfilmi vuodelta 1964, jossa Löfving esittää Setä Pim-Pom -hahmoaan. Löfvingiltä on säilynyt useita mainosfilmejä ja myös varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Hjalmar Löfving -näyttely lähtee kiertämään ja se nähdään muun muassa Tuusulan kuvitustaiteen museossa Erkkolassa, Hämeenlinnan kaupunginmuseossa ja eri sarjakuvatapahtumissa. Lisäksi Löfvingiä ja historiallista sarjakuvaa käsitellään Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2.9. Kirjasto 10:ssä ja Taiteiden Yönä 25.8. Laterna Magicassa.

Setä Pim-Pom -kirja ja näyttely julkistetaan 23. elokuuta 2016 klo 17.00 – 19.00 Laterna Magica -galleriassa Helsingissä (Rauhankatu 7). Paikalla keskustelemassa toimittaja Ville Hänninen ja taiteilijan poika Magnus Löfving. Tilaisuudessa tarjoilua.

Hjalmar Löfvingin 120-vuotisjuhlavuotta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Grafia ry ja Kalevi Kuitusen säätiö.

Lisätietoja:
Laura Kokko
toiminnanjohtaja, Sarjakuvamuseo ry
Puh. 050 503 4422
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ville Hänninen
tietokirjailija, toimittaja
Puh 050 341 6715
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Arvostelukappaleet:
Vesa Kataisto
Arktinen Banaani
Puh 040 1436221
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kiertonäyttelyt

Hjalmar Löfving 120 vuotta

Kiertonäyttely koostuu noin kymmenestä roll-uptelineestä, videoista sekä julkaisusta. Ensimmäinen näyttelypaikka on Tuusulan kuvitustaiteen museossa Erkkolassa 28.9.–18.12.2016.
Kiertonäyttelyn tiedot tarkentuvat myöhemmin tänä vuonna. Sitä voi kumminkin jo nyt ennakkovarata vuodelle 2017.
Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Muut kiertonäyttelyt

Sarjakuvamuseon Suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlavuonna tekemä Rymyä, Raikua ja Ärräpäitä - Vuosisata suomalaista sarjakuvaa -näyttely on liitetty osaksi Kemin sarjakuvakeskuksen pysyvää sarjakuvanäyttelyä.

Erilaisia sarjakuvan kiertonäyttelyitä voi tiedustella Sarjakuvakeskukselta.

 Kemin sarjakuvakeskus

Kuva: Kemin sarjakuvakeskus